Симит Осман мемлекетінің тарихында XIV ғасырдан бері айтылып келеді. Оны нан өнімдерін патша тағамы ретінде атауға болады, өйткені Сұлтанның үстелінде пайда болғаннан кейін ол түрік асханаларына арналған алтын рецепттер санатына кірді.
Симиттің пайда болу тарихы Сұлтан Сүлейменмен байланысты аңыздан басталады. Олардың айтуынша, Ұлы Сүлейменнің кезінде ас үйдегі бақылаушы сұлтанның тағамдарын тағы бір рет тексеріп, әйелдердің қолынан кішкене күнжіт тұқымын көрді, ол бұл дәндердің қаншалықты пайдалы екенін тексеріп көрді. Дәннің пайдасы туралы білген соң күнжіт тұқымымен жабылған печенье пісіруге тапсырыс берді.
Жүргізілген сынақтар процесінде форма мен қоспалар өзгерді - бір нәрсе қосылды, бір нәрсе алынып тасталды және бүгінде «симит» деп аталатын барлық түркілерге белгілі орташа мөлшердегі калач тарихта пайда болды.
Сұлтан Сүлеймен симитпен шай ішудің үлкен жанкүйері болды. Бүгінде симит Түркияда кеңінен танымал, бұл күнжітті нан мұсылман елінде дәмді көрнекілікке айналды. Енді жергілікті тұрғындар түрік тағамының дәмділігімен ғана емес, көлемімен де танымал. Осылайша, әлемдегі ең үлкен симит түріктің Орду қаласында пісірілді. Оның ұзындығы 6 метр болды, оны дайындау үшін 20 кг ұн мен 3 кг күнжіт қажет болды.
asyldin.kz